Monday, 23 August 2010

Cinta pertama=)

Pagi yang sungguh panas dan aku memang tak tidur2 lagi dari semalam..huuh biaselah biler dah pekene secawan nescafe ais memang segar bugar mata aku nih..tetibe terasa ingin bercerita.. kisah aku dan die..kihkih

Sewaktu aku di sekolah rendah dulu memang aku nih bolehlah nak join2 sukan ni kan..pernah gak wakil sekolah dalam netball..tapi setakat zon je lah pastuh terus kalah..walaupun badan aku sedikit berisi ala chubby2 gitu..harhar nak gak title chomeyl2..yoler gedempol kan senang..tapi aku suka gak aktif bersukan nih..so masa darjah 6 aku pun cubalah try main bola tampar..setiap petang ada latihan..kalau berlatih tuh kirenye bercampur sekali dengan budak lelaki..dulu aku nih jenis yang sogan..kihkih sekarang pun sama..tak berapa minat kalau nak join sekaki sepayung main ngan mamat2 nih..wuuuwuu

"Hey bagi balik bola tuh"jerit seorang lelaki ke arah aku.

"Eih apesal pulak bola nih jatuh kat aku,so memang aku punyelah". Tetibe je aku jadi berani lawan cakap mamat tuh,sebab memang tyme tuh aku bosan giler sebab bola semua kat lelaki. Aku bertekad tak nak kalah.

Ntah kenapa lelaki tuh tak melawan balik.Ingatkan dah nak bertekak je ngan die..baguslah.. tak adalah aku nak bazir air liur aku nak gaduh2..tak ayulah aku nanti..tak gitu..

"DRAGON BALL!!!"jerit mamat tuh kat aku.

Dalam hati aku kenapa mamat tuh panggil aku cenggitu..memanglah aku minat dragon ball tapi tak kan tu pun die tahu..wah peminat aku rupenye..dalam diam2 stalk aku..kehkehkeh..terprasan pulak..

"Dragon ball kasi balik bola tuh"mamat tu jerit lagi

Aku pun terus balas "wooit ko pehal haa panggil aku camtuh"

Die pun terus menjuih mulut die ke arah baju aku..baru aku perasan tyme tuh aku pakai baju warna kuning.. gambar goku tengah bajet comel..cceeyt patut panggil aku camtuh..start dari arituh aku asyik kene ejek dragon ball..nasib baik kartun tuh boleh tahan comeyl ..terime ajelah..

Dah lama kene ejek dragon ball lepastuh ejekan tuh bertukar plak..aku dipanggil nama mamat yang terdesak nak bola tampar tuh..ape kes?huuh nak mula la tuh kacau aku.. lepas kene ejek dragon ball aku x peduli..nak juga dapatkan attention aku..rupe2nye dalam diam mamat tuh minat kat aku..mule2 tuh aku tak amik port sangat..tapi lame2 tuh haiisy terprasan jugak aku nih..perasaan halus mule terusik..kihkih..mane ada perempuan hati tak gembira kan kalau ada mamat minat die..tak kesahlah mamat tuh hensem ke tak..kalau ade yang minat tuh kire saham lagi naiklah..hakhak..

Aku ni jenis pandai wat dunno je..tapi giler susah nak control perasaan ni supaya tak diketahui orang yang aku nih usha2 gak die dari jauh..die usha aku dulu..aku pun ada haklah nak ushakan..harhar bile masa perlukan hak2 semua2 nih..tapi ego punye pasal aku tak nak mengalah..

Rumah aku tak lah jauh mane ngan rumah die..kire dalam satu kawasan lah gak..die nih jenis budak kampung..so memang setakat bawak motor tuh memang dah terorlah..aku ni pulak jenis nak pi memana kayuh basikal..satu hari tuh aku kayuhlah basikal kat area2 rumah aku..die dengan kawan die naik motosikal..aku tetibe terkejut..boleh prasan kot muke cuak aku..die ape lagi kejar aku naik motor..haiisy aku memang automatik kayuh basikal laju giler..tapi aku pelik apesal aku lagi laju dari motor die..pelik gak aku tyme tuh..maybe die saje2 nak sergah aku jekot..bukan nak kejar sangat..aku ni jeh yang kalut tak tentu pasal kayuh basikal macam kene kejar penjahat..aku kayuh2 sambil toleh belakang..fuuh aku pandang je depan betul2 lagi berapa cm je lagi nak langgar kereta cina..abis cina tuh ngan anak beranak die kompem mengutuk aku minah rempit..ahakz..

Lepas dari sekolah rendah masing2 bawak diri ke alam yang lebih remaja..Selamat tinggal cintaku..kenangan kita akan terabdi dalam memori..ceeewah ayat nak jiwang berkarat2 je..hakhak

Pejam celik pejam celik aku dah berumur 20 tahun..sudah dewasa aku sekarang..ala2 perempuan melayu terakhir gitu..ayu habis..suka betul aku tekan lift sendiri nih..aku sedang menuntut di sebuah pusat pengajian tinggi..hasil berkat malas aku bolehlah aku nak sambung belajarkan..harhar..merendah diri pulak dah..memang kat universiti aku nih adalah mamat hot setap..memang kalau awek2 tengok terus tersentap macam kene kejutan eletriklah..tapi aku cukup benci ngan mamat bajet macho ni haa..die tak buat apa2 kat aku pun tapi biaselah naluri hatiku mengatakan tidak kepada die..kawan2 aku yang lain tiap kali ade free time kompem borak2 pasal mamat tuh..haissy dah kene ubat gune2 ape semua orang nih..

"Eih Piqa hensem kan mamat tuh,ala2 Awal Ashaari gituh"soal temanku yang tahu memang aku peminat Awal Ashaari pun..aku rasa Awal tuh sangat stylo,semart,gentleman,ada senyuman yang menawan dan terus buat aku tertarik..sebab tuh aku minat giler2 kat Awal..

"Uiyt timah ko jangan nak samakan die ngan Awal aku tuh..lain kot..ko tahukan aku menyampah ngan mamat tuh..jalan bajet semart je..issyk aku meremanglah tengok mamat tuh dah jalan dongak kepala..apa yang bagus pun aku tak tahu"aku dah start mengutuk..timah hanya mampu gelak2 je sebab kenekan aku..memang kawan2 aku tahu yang aku benci ngan mamat tuh..aku sendiri pun tak punya alasan yang logik kenapa aku tak suka..

Satu hari selepas kelas aku dengan teman aku yang lain terus ke cafe..lapar giler dari pagi menahan lapar..letcurer pun satu dah tahu nak buat kelas extra bagitahulah awal2..boleh gak aku bawak bekal roti..ni tak..perut lapar ilmu sepatah haram pun tak lekat kat otak nih..perut dumdamdumdam mane leyh nak fokus..

"Alahai apesal panjang pulak nih beratur,aku ingatkan dah lewat dah"ngomel aku sambil kipas2 muka aku dengan buku.

"Tulah Piqa aku ajak pi cafe lagi satu ko x nak,cafe nih memanglah ramai sebab dekat dengan bangunan fakulti"balas temanku,Syasya.

Tengah aku bersabar nak beratur tibe2 ada sorang mamat nih nak melintas..aku memang cam mamat poyo nih..semua awek yang tadinye muke stress macam baru lepas jawab exam terus muka bahagia..terus muka angau macam nampak putera raja..aku pun mula bengang diorang nih kasi mamat tuh potong line..apehal!

Aku pun apa lagi terus pergi kat mamat tuh dengan muka yang chomeyl..eih tak muka bengang..ahakz..

'Woiiyt mamat ,ko ingat ko tuh macho senang2 je nak main potong2 line nih,tak kisahlah ko ni anak menteri ke datuk seri ke tan sri ke tapi negara nih ada undang2 tauw"boleh pulak aku terlepas cakap pasal undang2..kalau den keno soal pasal undang2 sumpah den ternganga nanti..

mamat tuh sambil wat muke cool dan macho menjawab"saya pun x kesah awak ni siapa.ikut suka hati saya nak potong line"..berderau darah aku ni haa..memang aku pantang betul tengok mamat nih..aku malas nak layan aku terus blah..dari lapar giler2 terus jadi kenyang..

"Aik makan hati ke kak"teman aku gelak2 kan aku..ceyt ape punya teman kenekan aku balik..

Aku diingatkan sekali lagi melaui sms dari kawan lama aku ada reunion batch aku tyme sekolah rendah dulu..huuft pada mulanya malas aku nak pergi tapi teringatkan balik teman2 aku asyik berpesan supaya aku pergi..aku pun pergilah buat syarat tak nak hampakan hati diorang nih..giler diva jugak aku nih..kihkih..

Pada malam reunion tuh aku hanya pakai simple2,berbaju kurung berwarna pink dipadankan dengan tudung pink(harhar nak jugak kaler2 pink),aku pun just kenekan makeup yang ala kadar,cukup setakat eye liner dengan lip gloss..aku tak berapa minat sangat melaram kalah janda berhias nih..student lagi lah katekan..pada malam itu aku terlewat..transport sangat susah..last2 aku suruh kawan aku hantarkan naik scooter die..memang pergh abis gadis kampung aku malam tuh tunggang scooter..mane taknye dah aku pakai baju kurung duduk pun mestilah bertenggek kaki kat tepi..pun jalan..setibanya aku kat Restoran Nelayan..terus aku bergerak pantas..masuk2 je semua orang pandang aku..tersipu2 aku malu...terase glamer sekejap..makan pada malam itu ala2 buffet..so aku amik makanan terus aku ke sudut paling hujung..terasa malam  tuh aku tak ada mood untuk berborak  walaupun terasa rindu yang sangat2 akan teman2 lamaku..tapi apakan daya mood tak boleh nak dipaksa..tibe2...

"Assalamualaikum"sapa seorang lelaki dari arah belakang..tersedak aku pada mulanya.. terkejut..seperti kenal suara lelaki nih..aku pandang belakang..waddefak mamat control macho nih pun ada kat sini..apa die buat..aku pun berkira2 mesti teman awek die makan kat sini..

"Waalaikumsalam"jawabku dengan perlahan..

"DRAGON BALL?"tersentap aku seperti terkene kejutan eletrik bervoltan paling tinggi...(hiperbola sikit..harhar)..tetibe memori silam kembali lagi..cukup manis untuk dikenang..sungguh aku rindukan kenangan ituh..

"Awak?"..balasku sambil berkelip2 mata seperti tidak percaya..mamat itu hanya menanggukkan kepalanya sambil tersenyum melihat gelagatku yang seperti orang blurr..aku memang blurr pun..harhar..lelaki itu duduk di sebelahku..hatiku terusik tibe2,,ntah mengapa perasaan benci itu bertukar kepada rindu..ye aku rindukan lelaki yang berada di depan aku sekarang..rindukan kenangan silamku..bak kata orang cinta pertama susah dilupakan..memang itu yang terjadi..kerana kenangan cinta pertamalah aku tak sanggup menerima cinta lain..ntah mengapa..aku pun tidak pasti..lelaki ini betul2 telah mengetuk pintu hatiku sewaktu dulu.. tapi aku tidak pasti bagaimana dengan si dia?adakah betul aku juga cinta pertama dia?

"Awak nampak lain sekarang"die memulakan bicara..aku tersenyum

"Apa yang lainnye?"balasku

"Sudah cantik dan ayu,tak sama seperti dulu berbaju dragon ball" aku tergelak mendengarnya..die pun turut sama gelak..kami berborak dengan rancak..die juga memberitahu gelagatku yang aneh tak sama seperti perempuan2 lain yang terhegeh2 nak menghampirinya..memang jelas reaksi aku membencinya..aku kaget..tapi die tak memanjangkan isu itu..huuft lega hatiku..

Aku meminta diri untuk pulang memandangkan hari sudah lewat malam..semasa aku melangkah pergi..

"Piqa!"jeritnya..aku segera menoleh dengan muka kehairanan..

"Saya cintakan awak sejak pertama kali saya melihat awak di padang sekolah!"bersaksikan bulan dan bintang die mengatakannya..aku terkedu tapi hatiku melonjak dengan girang..lidah terkedu tak terkata..tapi dalam hatiku sudah tekad dengan keputusan itu..aku hanya mampu tersenyum

Sekarang aku bahagia..yee aku bahagia bersama cinta pertamaku..aku sudah diijabkabulkan dengan  seorang lelaki yang benama Akif Zamani..dialah cinta pertamaku dan cinta terakhirku.. tidak kusangka kenangan lama itu bakal menjadi kenangan untuk hari yang mendatang..aku memanjat syukur ke hadrat illahi dikurniakan seorang suami yang cukup sempurna untukku...

P/S:wakakaka sumpah geli aku baca cerita dongeng aku nih..sesiapa yang membaca mekasihlah sanggup baca cerita dramatik aku nih..abaikan nama aku tuh..nak jugak sekali sekala berangan.. aku main hentam je tulis cerita nih..kihkih=)

15 comments:

Puteri Bt Ahmad said...

ahahahhahahahhahahahhahahahahhahah!!!!! tau tak kte bace abes tak tinggal 1 pon perkataan. hahahahahah. ingat nak gelakkan piqah rempit tuhh.huh cite dongeng!!! ahahahahhahahahah!!! adehhhh...:D

Syafiqah Sabki said...

hahahhaa..nak jugak merasa sendiri jadi heroin..kihkih..thankz coz bace..=)

ATINmoon said...

adeh..tertipu... >__<"

cik gojes said...

ponat ak bce..dongeng semata2..cett..

anis said...

weh, boleh pulak ko!!!!
ak baca tak miss satu pkataan pun taw! :D

winodds said...

hahaha.gonjereng ko piqah..akif zamani??xtahan..
name nak novel2 gitu..hahaha

iambruceado said...

camne la bleh sesat sampai blog ni.
kita mmg tak kenal, jgn risau.

tapi stil nak komen. cerita ni BEST.

*n seriously igtkan ni cerita betul. cheit!

Syafiqah Sabki said...

haha..x pe..btw thankz coz sudi bace=D

Anonymous said...

thumb up!!!! best2

Syafiqah Sabki said...

tengkiuk anon=D

MSS said...

berangan ke upenye...tertipu tipah

MSS said...

berangan ke upenye...tertipu tipah

Syafiqah Sabki said...

haha...kesian jgn terpedaya lagi..ngehngeh=)

anaeeim said...

arrrrrr! kena tipuuu!!!! perenggan last tu dah snyum sorang2 sbb suwit...sampai part "p/s" tu..perghh.. tersentap hati kes kena tipu kul 6 pagi..

Nur said...

aish...asal baru baca nih..wakakkaakakka..gelak guling2. Dramatis laaa.